Kriminalvården logotyp

Stories

”Vi har verkligen kul tillsammans”

Joakim Lidstedt står utomhus framför ett träd. Han har jacka och blå skjorta på sig.

Joakim Lidstedt från Norrköping är inne på sitt tredje år på Kriminalvårdens it-avdelning.

Med en civilingenjörsexamen i Datateknik från Linköpings universitet i bagaget fick han en plats i myndighetens första traineeprogram, och blev kvar. Han har bland annat hunnit med att utveckla skanningslösningar för automatisk inläsning till centrala register, utskick av elektroniska lönespecifikationer till anställda och nu deltar han i utvecklingen av hantering av myndighetens masterdata.

– Jag jobbar med att koppla ihop system som behöver kunna prata med varandra, både internt och externt. Vi är ett litet team som verkligen har kul tillsammans. Jobbet är brett med mycket variation och fokus på lösningen. Vi försöker hålla oss med de senaste programmeringsspråken och ramverken, i dagsläget kör vi med .NET Core, Angular, och C#. Jag trivs på Kriminalvården, det känns stabilt och vi har backning från flera håll i vårt jobb. I framtiden ser jag goda karriärmöjligheter på Kriminalvården, kanske som teknisk expert eller arkitekt.


”Vi satsar på UX-design!”

Josefin och Marlene står utanför ingången till Kriminalvården. Josefin har mörkt långt hår, Marlene har ljust hår i en fläta.

Josefin och Marlene jobbar med utveckling av KVR, som är Kriminalvårdens kärnsystem, där uppgifterna om alla klienter hanteras.

Marlene är chef för gruppen som jobbar med utveckling av KVR, som är Kriminalvårdens kärnsystem, där uppgifterna om alla klienter hanteras.

– Det är ett 18 år gammalt system och används av ca 13 000 kriminalvårdare, och även av poliser. Nu pågår en storsatsning på 40 miljoner, projektet Modernisering Klientsystem. I projektet har vi bland annat gjort ett val av teknik för nya delar som byggs i KVR, vi kommer även successivt lyfta delar i KVR från den äldre tekniken till den nya, webbaserade. Den nya webbtekniken innebär nya gränssnitt, och där kommer våra UX-designers in! Vi vill att det ska bli bra för användarna i verksamheten, det måste vara lätt att jobba i och det ska gå snabbt. Vårt primära fokus är att göra det enkelt, inte snyggt.

– Hittills har UX-kompetens inte vara lika vanligt i Kriminalvården som i andra myndigheter. Men det har börjat sprida sig och vi har ett jättetryck på UX-designers i uppdragen vilket är jätteroligt!

Josefin är kognitionsvetare och började på Kriminalvården i somras som en av fem medarbetare i UX teamet.

Jag jobbar med att samla in behov samt designa och utvärdera flöden. Det är annorlunda mot i skolan, man följer inte riktigt hela processen i arbetslivet. Hittills har vi inte jobbat så mycket med slutanvändarna, men det kommer. Användartester är så viktiga. Många har inte heller hört talas om UX eller vet vad vi gör. Men vi är proffs på gränssnitt och att designa användarcentrerade flöden. Vi bryter ny mark och det är kul!


"Jag vill att fler nyutbildade söker sig hit!"

Porträtt av Amanda Liljehag. Amanda har brunt hår, svart tröja och ett halsband.

Amanda arbetar som projektledare på Kriminalvårdens it-avdelning. Med en examen i ekonomi och informatik har hon de senaste åren jobbat med så skilda ämnen som kontanthantering för intagna, kioskverksamhet på anstalter och elektroniska handlingar vid diarieföring.

– Som it-projektledare måste man bra kontakter med verksamheten. Jag sköter it-leveranserna och har en del av verksamheten i armkrok. Det räcker inte med att lansera en ny systemlösning, man måste ändra arbetssätt också. Ibland känns det som det går lite långsamt, men tidsperspektivet är längre och då krävs det tålamod, säger Amanda.

– Det är otroligt spännande att jobba på Kriminalvården. Vi är som ett samhälle i miniatyr med egna sjuksköterskor, lärare, kriminalvårdare, säkerhetstekniker, underrättelseoperatörer och andra som behövs för att få det att fungera. Alla gör ett viktigt jobb. Jag vill att fler nyutbildade söker sig hit!


TILL TOPPEN